🏻 Date informative si de siguranta

Date informative si de siguranta

- Asigura-te ca nu te abati de la regulile mentionate pe site indiferent de motivele invocate de vreun alt utilizator si nu trimite bani in avans; nu trimite copii dupa actele tale personale si evita schimbul de produse prin curier; evita ofertele promotionale care nu iti inspira incredere si nu raspunde mesajelor scrise in alta limba sau celor scrise stalcit care par a fi traduse cu motoare de traducere automate de pe net si semnaleaza orice neregula sau suspiciune catre autoritati si catre noi prin datele de contact. Te rugam sa fii vigilent pentru a preintampina situatiile nedorite.

- Daca identifici un anunt care nu respecta regulile infopublicitate.com, te rugam sa il reclami rapid administratorului de site pentru ca alti sa se bucure de o platforma sigura si corecta.

- Daca ai fost inselat iti putem recomanda sa incerci prima oara o rezolvare amiabila a situatiei conflictuale, contacteaza vanzatorul/cumparatorul si vezi daca nu cumva e doar o mica neintelegere usor de lamurit. Daca nu se poate rezolva amiabil si e vorba de o rea-vointa din partea vanzatorului/cumparatorului credem ca e cazul sa contactezi Politia ei avand dreptul legal de a incepe o ancheta/urmarirea penala. Dreptul nostru legal este sa colaboram cu politia si sa va raspundem in maxim 48 de ore.

- Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) are o lista utila de sfaturi utile de care poti sa ti cont atunci cand te hotarasti sa pleci in strainatate la munca; Iata care sunt cateva dintre acestea: * verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc…) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul); * inainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine; * contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.. - refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc… * anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol; * notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă; * dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc; * in cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în legatura/contact despre situația în care vă aflați. * Atentie !!! de cele mai multe ori, recrutarea victimelor are loc prin abordarea directa de catre recrutor, prin intermediul anunturilor de oferire a unui loc de munca sau a unei oportunitati financiare de nerefuzat;

  • verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.)

  • pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitaţie oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetăţenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitaţie din partea unui angajator.

  • poţi lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poţi obţine doar de la Direcţia consulară a Ambasadei ţării de destinaţie, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcţii.

  • viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitaţii oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puţin câteva zile şi poate ajunge la câteva săptămâni.

  • contractul de muncă trebuie întocmit în cel puţin 2 exemplare şi scris într-o limbă pe care o cunoşti foarte bine (română).

  • înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul.

  • verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine;

  • angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.

  • viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îţi dă dreptul să munceşti legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală şi poţi fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz angajatorul te poate manipula, impunându-ţi să faci tot ceea ce doreşte.

  • interesează-te care este salariul mediu în ţara în care ţi se propune să lucrezi.

  • verifică dacă salariul propus îţi va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în ţara respectivă (cazare, mâncare, haine).

  • evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: “şi alte tipuri de activităţi” sau “toate activităţile la cererea angajatorului”.

  • învaţă limba ţării sau câteva cuvinte uzuale în limba ţării de destinaţie pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.

  • anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară

  • lasă o fotografie recentă

  • stabileşte o parolă, pe care să o poţi folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme

  • află numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă şi memoreză-l

  • nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia autorităţilor

  • nu accepta să perfectezi documentele şi să ţi se plătească drumul în credit sau cu împrumut

  • nu accepta să pleci cu acte false

  • nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică

  • nu accepta să ţi se perfectează documentele de călătorie sau de lucru fără participarea ta şi în timp foarte scurt

  • nu accepta locul de muncă oferit dacă acesta este în mod evident peste posibilităţile tale de pregătire profesională

  • nu accepta să păstrezi secretă plecarea ta

  • nu da nimănui actele de identitate

  • reţine orice informaţie privind locaţia în care te afli (adresă, telefon, nume, etc.)

  • informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane

  • transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail, sms, etc.)

  • încearcă să fugi din locaţia unde eşti ţinut/ă fără acceptul tău şi contactează instituţiile statului (poliţia, Ambasada, etc) sau persoanele care ar putea să-ţi ofere ajutor

  • dacă eşti în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau la numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă

Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane? Iata: Politiei, Misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate, Liniei telverde la 0800800678 / +4021.313.31.00  sau 004.021.313.31.00(apel taxabil), Organizatiilor neguvernamentale;

- Referitor la anunturile postate cu animale de companie, rugam insistent sa respectati legislatia in vigoare, recomandarile ONG-urilor si conditiile aratate pe platforma infopublicitate.com, astfel:

- este obligatoriu sa existe documente prevazute de legislatia in domeniu (certificat pedigree, certificat tipicitate, carnet de sanatate)

- este interzisa publicarea anunturilor cu monta (imperechere, reproducere, etc…)

- este interzisa comercializarea cainilor din rasele pitbull, boerbull, bandog si a metisilor lor

- Va rugam sa tineti cont de orice alte restrictii impuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sau de autoritatile locale.

- Totodata, publicarea de anunturi fictive online se pedepseste conform legii penale in viguare;

 

Cu stima,

echipa infopublicitate.com

Do you have more questions? Contactaţi-ne